Grau, Segovia, Sabater, Ten, Sans, García i Oliva durant el debat (foto: PROA).

La Federació de Productores Audiovisuals ha organitzat una taula rodona aquest dilluns on els representants de diferents partits polítics han donat suport a un “augment substancial” de l’aportació pública a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per al 2023. Davant d’aquest consens, PROA els ha exigit que el concretin en xifres i que el traslladin a les negociacions del pressupost de la Generalitat.

En cas contrari, la Federació adverteix que “TV3 corre el risc de ser residual i, en conseqüència, que el sector audiovisual se’n ressenti i no pugui liderar projectes, sobretot en llengua catalana”, assenyala en un comunicat.

El consell de govern de la CCMA demana un increment de l’aportació pública de 100 milions d’euros, una petició que satisfà PROA, sempre i quan “una part majoritària d’aquesta dotació addicional es destini a continguts de productores externes”.

Diagnòstic compartit

En la taula rodona Més producció, més català, més lideratge!, celebrada al Palau Robert de Barcelona, han participat Rocío García (PSC), Raquel Sans (ERC), Francesc Ten (Junts per Catalunya), Maria Dolors Sabater (CUP), Susanna Segovia (En Comú Podem) i Anna Grau (Ciutadans).

PROA explica que durant el debat ha copsat que hi ha consens entre els grups parlamentaris sobre l’infrafinançament de TV3. “La pèrdua d’ingressos publicitaris, les retallades de l’última dècada i l’envelliment tecnològic han restat potencial innovador, lideratge i qualitat a la graella del canal públic”, assenyala. Així doncs, davant d’aquest “diagnòstic compartit”, la Federació insta els grups a arribar a un acord polític per millorar la competitivitat de la televisió pública.

“Amb la situació pressupostària actual, a les productores audiovisuals independents ens resulta molt difícil treballar per a TV3 i rodar en català”, ha alertat Jordi B. Oliva, president de PROA. “Cal garantir una injecció en continguts que permeti a TV3 tornar a ser líder”, ha afegit.

PROA reclama acords polítics

L’entitat explica que els polítics participants han mostrat “sintonia” a l’hora de veure amb bons ulls el nou Pla Estratègic presentat per la CCMA, tot i que alguns han demanat més concreció. En ser preguntats sobre per què no s’arribava a un acord econòmic, s’han creuat acusacions entre ells sobre qui n’és el responsable, relata PROA.

Durant el debat s’han posat sobre la taula mesures per millorar la competitivitat de la televisió pública, com l’aposta per una major diversitat en els continguts, la despolitització de l’ens amb una indústria audiovisual forta, la transparència pressupostària, una difusió dels continguts d’acord amb les formes actuals de consum, i la concreció del Pla Estratègic en un contracte programa que doni estabilitat a les productores audiovisuals a uns anys vista.

La Federació de Productores Audiovisuals reconeix que aquestes iniciatives “poden enfortir” la indústria audiovisual catalana. Per això, insta els grups parlamentaris a “concretar-les en acords polítics, començant per la negociació dels pressupostos de l’any vinent”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram