L’Espai Endesa de Barcelona va acollir dijous la 19a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, amb la qual es vol posar en valor la tasca de les publicacions dels territoris de parla catalana. La vetllada, però, va estar marcada pel lliurament del Premi Comunicació al director de TV3, Vicent Sanchis, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, distingits per la seva capacitat de “gestionar els mitjans públics en el context de repressió i vulneració de drets que ha viscut Catalunya i les seves institucions en els darrers anys”.

Al recollir el guardó, els dos directius van lloar la feina i l’actitud dels treballadors en els darrers dos anys, des de que es va amenaçar amb aplicar l’article 155 als mitjans de la CCMA fins a l’actualitat. “En un context d’assetjament i d’atacs físics van estar a l’alçada de les circumstàncies”, va ressaltar Gordillo.

Segons ell, la feina de director “és aparentment senzilla i consisteix a parar els cops, aguantar les pressions i patacades, i deixar que els professionals treballin amb la màxima llibertat”. A més, va insistir en què els mitjans públics de la CCMA funcionen amb criteris professionals i lluny de “l’estereotip que es pretén instal·lar des de fora”.

Vicent Sanchis va secundar Gordillo i va apuntar que el compromís dels treballadors de la CCMA amb la casa va ser tal que, al seu parer, van ser en part responsables que no es gosés a aplicar l’article 155 als mitjans públics.

Més premis

Durant la vetllada també es van distingir les millors publicacions de 2018: Sàpiens (en la categoria de revista); Diari de Sabadell (premsa) i Bonart (digital), tal com ja havia fet públic el jurat amb anterioritat.

A més, la junta de l’APPEC va concedir el Premi Cultura a la pallassa Pepa Plana. En canvi, el periodista i escriptor John Carlin va declinar rebre el Premi Societat a última hora per motius personals.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va destacar que el país el país “té unes publicacions periòdiques que el situen en el primer nivell”, però va lamentar la manca de “normalitat” que viu Catalunya, la qual es va evidenciar amb la repetició de les expressions “repressió, presó i exili” durant la cerimònia.

“Sovint quan hi ha repressió, qui també acaba sent víctima d’això és qui escriu, qui parla”, va dir Aragonès abans de sumar-se a les felicitacions a Sanchis, Gordillo i els mitjans que dirigeixen “per la tasca realitzada els dos últims anys en un context de repressió”.