Després de 28 mesos de negociacions, les organitzacions sindicals (Federació de Sindicats de Periodistes, CCOO i UGT) i la patronal (Associació de Mitjans d’Informació) han segellat el setè conveni col·lectiu estatal de la premsa diària. El concert afecta el personal dels mitjans de comunicació que no tenen un conveni d’empresa propi, principalment capçaleres locals.

L’acord signat dimarts estableix un increment salarial del 8% sobre tots els conceptes durant els tres anys de vigència del conveni: el 3% per al 2023 (amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener), el 2% aquest any, i el 3% el 2025.

A més, en el nou conveni s’eliminen les categories professionals d’ajudant i auxiliar de redacció, que segons els sindicats algunes empreses empraven per pagar menys a redactors amb anys d’experiència. Ara les categories suprimides passen a denominar-se redactors C, que als 12 mesos passaran a redactors B, i després d’uns altres 24 mesos a redactors A.

Una altra novetat és que les empreses hauran d’abonar el plus pel treball dominical a partir del novè diumenge treballat a l’any, i no en el 12è com fins ara. Els sindicats expliquen que també augmenta “lleugerament” el pagament per quilometratge, entre altres millores.

La FeSP, CCOO i UGT lamenten que l’AMI s’hagi “negat a negociar altres propostes per millorar les condicions laborals d’unes plantilles molt precaritzades”, a més de “fer recaure les conseqüències de la difícil situació del sector exclusivament sobre les persones treballadores”.

28 mesos amb el conveni caducat

Les organitzacions sindicals atribueixen la demora en l’aprovació del nou conveni col·lectiu –l’anterior va expirar el desembre de 2021– a “la intransigència de la patronal i a la demora que sempre ha tingut per convocar les reunions de la mesa negociadora”.

FeSP, CCOO i UGT havien amenaçat amb aturades coincidint amb els diferents processos electorals com a resposta a la negativa de la patronal d’acceptar millores salarials i de menystenir els sindicats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram