El Consell d’Informatius de TVE ha carregat amb contundència contra la cobertura informativa de TVE de les eleccions de diumenge i el programa de debat Así de claro, dirigit per Ernesto Sáenz de Buruaga (exdirector d’informatius a la cadena en la primera legislatura de José Maria Aznar), que va debutar aquest dilluns a la nit, ambdós espais amb baixos índexs d’audiència.

Sobre Así de claro, el CdI n’ha sol·licitat la seva “immediata” cancel·lació per “incomplir les normes bàsiques a les quals estan obligats els espais de la televisió pública i per convertir-se en un mer instrument de manipulació governamental”. A més, exigeix la dimissió o destitució dels directius que van aprovar la seva contractació a una productora externa (Pulso, del grup Secuoya), ja que la llei de RTVE estipula que els espais informatius han d’estar produïts, editats i realitzats per la pròpia corporació. Per aprovar l’operació, RTVE havia qualificat el nou espai com a magazín d’actualitat.

El Consell d’Informatius diu que el primer programa, on es van analitzar els resultats electorals, es va caracteritzar per “una manca de pluralitat i imparcialitat”. Per una banda, per “l’esbiaixada” selecció de tertulians, i per l’altra per les “reiterades” intervencions de Buruaga “expressant les seves opinions personals al llarg del debat, arribant a l’extrem de faltar al respecte a un espectador al qualificar com a ‘solemne ximpleria’ la seva opinió”.

La primera emissió d’Así de claro, que es va emetre a les 22.30 h, va obtenir un 6,5% de quota de pantalla de mitjana i 976.000 espectadors. En canvi, El intermedio de La Sexta, que s’emetia una hora abans i que també va analitzar els resultats electorals, va registrar un 17,4% de share i 3.291.000 espectadors.

Els tertulians amb qui es va fer acompanyar Buruaga van ser Bieito Rubido, director de ABC; Ángel Expósito, director de La mañana de la Cope; Victoria Prego, adjunta al director d’El Mundo; Fernando Sánchez Dragó, exdirector del Diario de la noche de Telemadrid; els socialistes díscols Joaquín Leguina i Francisco Vázquez, i la periodista Paula Arenas.

El “fracàs” de la nit electoral

Pel que fa al programa especial de la nit electoral, conduït pel director del Canal 24 Horas, Sergio Martín, per al Consell d’Informatius de TVE va ser un altre “exemple de mala pràctica periodística, de manipulació progovernamental i manca d’independència” en què es va voler “amagar” als espectadors “l’anàlisi sobre el canvi en el mapa polític espanyol que estava succeint”.

El CdI critica que Martín es limités a “repetir de forma continuada que el PP guanyava en vots al PSOE, però sense traduir-ho al repartiment del poder municipal i autonòmic com era obligat”, i que, entre d’altres, no fes referència “als dos milions i mig de vots perduts” pel partit de Mariano Rajoy.

L’òrgan professional considera “especialment greu” la “rotunda negativa” per part dels responsables del programa a desplaçar un petit equip tècnic a la seu de Compromís, tal com havia sol·licitat “reiteradament” el centre territorial de TVE al País Valencià.

El CdI també critica que no es donés la compareixença d’Ada Colau des de Barcelona i que de forma “incomprensible” es continués amb la roda de premsa oficial que “seguia amb un monòton recompte de dades de participació i vots per ciutats”.

Demana el cessament dels responsables

El Consell d’Informatius conclou que el resultat final de l’especial electoral va ser un “enorme fracàs”. “L’audiència va penalitzar aquestes pràctiques, i on abans érem una referència, les nits electorals, ara transitem cap a la irrellevància. On abans érem líders ara ens veiem doblats per una altra cadena”, lamenta l’òrgan professional.

I és que l’especial de La Sexta va assolir un 16% de quota de pantalla de mitjana i 2.422.000 espectadors, mentre que La 1 va registrar un 8% i 1.373.000 seguidors (el 2011 va fer un 14,4% de share i 2,3 milions de telespectadors).

Per tot plegat, el Consell d’Informatius demana la dimissió o el cessament del director dels serveis informatius, José Antonio Álvarez Gundín; del director d’informatius diaris, José Gilgado, i del conductor de l’especial electoral i director del Canal 24 Horas, Sergio Martín, així com dels “directes responsables de tot l’ocorregut”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram