La secció sindical d’UGT a RTVE ha denunciat el nou programa d’Ernesto Sáenz de Buruaga, Así de claro, davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència al considerar que la seva externalització a Pulso (del grup Secuoya) és “il·legal”.

El sindicat destaca que la llei de l’ens públic estableix que RTVE “no podrà cedir a tercers la producció i edició dels programes informatius i d’aquells que expressament determini el mandat marc”. Respecte aquest, recorda que indica que els espais informatius han de ser de producció pròpia, i que la corporació ha d’actuar com a “productora i editora principal”.

Inicialment, el consell d’administració de RTVE va rebutjar el nou programa de debat de Buruaga, però en un segon intent es va aprovar (només amb els vots dels consellers proposats pel PP) després que l’espai fos presentat com un magazín d’actualitat. Ara, UGT està estudiant la responsabilitat penal a títol individual que pogués tenir cadascun dels conseller que van votar a favor de l’aprovació del programa.

La setmana passada, el Consell d’Informatius de TVE va criticar durament la primera emissió d’Así de claro i va reclamar la dimissió o destitució dels directius que van aprovar la seva contractació a una productora externa, al considerar també que incompleix la normativa.

En el seu debut, el 25 de maig, el programa de Sáez de Buruaga va registrar un 6,5% de quota de pantalla i 976.000 espectadors de mitjana, mentre que el d’aquest darrer dilluns es va quedar en un 5,7% de share i 806.000 telespectadors. En ambdós casos han plogut les crítiques acusant l’espai de manca de pluralitat, entre d’altres. 

“Pressió intolerable” als serveis informatius

“Controlar un programa informatiu contractant una productora externa està prohibit a RTVE, i fer-ho per deixar-lo sota la batuta exclusiva d’algú tan imparcial com Buruaga atempta contra el pilar central de tota radiotelevisió pública”, afirma UGT en un comunicat, on remarca que el director d’Así de claro és un “declarat incondicional” de José María Aznar, i que la seva única finalitat és “manipular la informació, retorçar l’actualitat, posar al servei dels interessos del PP la programació de TVE”.

A més, el sindicat alerta que els serveis informatius tant de la televisió com de la ràdio públiques estan sotmesos a “una pressió intolerable per posar-los al servei exclusiu dels interessos del PP”, i que per fer-ho “es valen d’una manipulació tan grollera, tan descarada, tan escandalosa” que mes a mes els “allunya” de la ciutadania i “enfonsa” l’audiència a un “ritme insostenible”.

“El desmantellament de la nostra credibilitat ens porta a un espai residual entre les radiotelevisions, i la credibilitat serà el més difícil de recuperar si tenim l’oportunitat de reconstruir RTVE quan superem aquesta infausta època per a tot el que és públic”, rebla el comunicat d’UGT. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram