Pere GiménezEl director de RTVE a Catalunya des de novembre, Eladio Jareño, justifica l’obertura d’un expedient a Francesc Cruanyes i el veto a seguir col·laborant a Diari de Girona i el setmanari Empordà, així com l’acomiadament fulminant de Cristina Puig.

En una entrevista a El País de la setmana passada, l’excap de comunicació del PPC apunta dos motius per expedientar Cruanyes. Per una banda, acusa el periodista de no haver demanat autorització per publicar als dos mitjans gironins, permís que sí va sol·licitar fa un temps per col·laborar a RAC1, i el qual se li va concedir.

Però Francesc Cruanyes col·laborava amb una columna setmanal al Diari de Girona des de feia gairebé 17 anys, i al setmanari Empordà des de 36 anys, els darrers onze ininterrompudament. En tot aquest temps, ningú de TVE havia advertit el periodista del suposat incompliment del règim d’incompatibilitats.

De fet, Jareño assegura que es van assabentar de les col·laboracions “fa mesos”. Ignorem si aquest inexacte “fa mesos” es refereix al novembre, quan ell va retornar a TVE Catalunya. Cal recordar que, onze dies després del seu nomenament, el 22 de novembre, Cruanyes carregava durament contra l’Informe semanal dedicat al 9-N: “Com a català #informesemanal d’avui m’ha fet ràbia; com a periodista, fàstic; i com a treballador de TVE, vergonya”, va piular el figuerenc. Un tuit que Jareño assegura desconèixer.

El segon motiu per expedientar Francesc Cruanyes que esgrimeix la cadena és per ser administrador solidari en una “empresa de comunicació”, en referència a Lletranet, creada el 2005. Sobre aquest tema, el periodista, convalescent després de patir infart cerebral al gener coincidint amb l’expedient, piulava: “Mai no he tingut cap empresa de comunicació, mai. Sí un web familiar de traduccions cat/cast, inactiu i de baixa”.

En el cas de l’acomiadament de Cristina Puig, Eladio Jareño nega que sigui per motius ideològics: “Això és un equip i la gent hi posa de part seva. Si algú no s’integra, té problemes de relació o no funciona, si és de la casa, se la canvia. I si no, se li rescindeix el contracte, que en aquest cas era de presentadora”. La rèplica de la periodista barcelonina també es va produir via Twitter: “No m’integrava després de cinc anys? I just quan [Jareño] ve de director? L’any d’eleccions? #vahomeva!”, va piular.

El que grinyola de l’explicació és que a Puig no només se li ha rescindit el contracte, com diu, sinó que ha estat acomiadada de forma disciplinària sense cap expedient previ ni advertiment. Segons va argumentar la cadena en el seu moment, entre d’altres se la feia fora per les seves contínues objeccions a les instruccions rebudes. Uns frecs que segons el director i la sotsdirectora d’El debat a La 1 sí existien, malgrat no esperaven aquest desenllaç.

Les justificacions d’Eladio Jareño tant en el cas de Cruanyes com de Puig potser s’entenen millor si s’acompanyen d’una frase lapidària que deixa anar en l’entrevista a El País: “Sincerament, no crec que hi hagi una tele pública més plural que TVE”. Una asseveració amb la qual no està gens d’acord el Consell d’Informatius de TVE, alguns membres del qual són acusats per Jareño d’estar “molt polititzats” per haver-se dedicat a la política. Sí, sí, ell, excap de comunicació d’Alícia Sánchez-Camacho.

Pere Giménez Trias. Cap de redacció de Comunicació 21. @puickades