La Unió de Periodistes Valencians ha convocat aquest dimarts una concentració per denunciar els assassinats de professionals de la informació i la situació crítica que pateixen els treballadors dels mitjans de comunicació que cobreixen el conflicte a la Franja de Gaza, els territoris ocupats de Cisjordània i Israel.

Durant l’acte, el president de la UPV, Vicent Marco, ha llegit un manifest on es s’expressa la “profunda preocupació davant la situació crítica” que pateixen els informadors que cobreixen el conflicte, i condemna els “fets i declaracions que ataquen directament l’exercici de la premsa lliure”. Una preocupació que ha crescut després que alts dirigents del Govern israelià “hagen endurit els discursos que criminalitzen els professionals dels mitjans, als quals consideren ‘terroristes’”.

El manifest ha rebut el suport de diverses organitzacions i associacions, a més de particulars. Enl’acte, celebrat a la porta de la seu de la UPV sota el lema #StopKillingJournalists, també s’ha guardat un minut de silenci en memòria professionals assassinats.

“Cap altre conflicte, en els temps moderns, havia resultat tan letal per al col·lectiu”

“Des del 7 d’octubre, més de 60 periodistes, fotoperiodistes i camerògrafs han sigut assassinats mentre tractaven d’informar o després d’haver donat testimoniatge dels crims i atacs comesos a Palestina per Israel. La xifra, per desgràcia, no fa més que augmentar dia rere dia. Molts altres estan ferits o desapareguts”, assenyala el manifest.

“Cap altre conflicte, en els temps moderns, havia resultat tan letal per al col·lectiu al qual representem en un període tan curt de temps”, afegeix al respecte el document, tot denunciant que els treballadors dels mitjans “s’han convertit en un blanc de guerra, objectiu d’amenaces i persecucions que afecten també les seues famílies”.

Per tot plegat, la UPV i les entitats adherides al manifest exigeixen a l’Exèrcit d’Israel que garantisca la seguretat dels periodistes que treballen a Gaza i que permeti l’entrada de la premsa internacional, respectant així el dret a la informació i complint amb la legislació internacional. A més, reclamen la fi de “la censura i la desinformació organitzada”.

En paral·lel, el document insta els responsables dels mitjans de l’Estat espanyol a garantir “una cobertura del conflicte digna i rigorosa; amb veus plurals i expertes; sense sensacionalismes; respectuosa i compromesa amb els drets humans, especialment els dels menors; que combata la islamofòbia i l’antisemitisme; s’allunye del discurs de l’odi i les faules, i garantisca informació veraç sobre el context i la història del conflicte”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram