Aquest dilluns s’han lliurat a la Universitat de Vic la setena edició dels Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual. Enguany, el guardó a la trajectòria de foment de la diversitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual ha estat per a la Xarxa BCN Antirumors, en reconeixement a la seva contribució a “un model intercultural” a partir de tres principis: equitat, reconeixement de la diversitat i interacció positiva.

El jurat destaca que la xarxa, creada el juliol de 2010, ha contribuït a formar agents antirumors i a difondre campanyes virals de vídeos a través d’internet i les xarxes socials, accions de sensibilització, etc., a fi i efecte de “trencar amb els rumors i els estereotips que poden generar actituds racistes i, per tant, dificultar la convivència entre persones de diferents cultures”. 

En la categoria de programa de televisió, el jurat ha distingit el reportatge Assentaments d’immigrants, del programa Latituds, de Televisió de Catalunya , del qual ha valorat “molt especialment” la trajectòria del programa i el plantejament del treball, i en destaca la “voluntat de donar visibilitat a les persones migrades que viuen en els assentaments tot erigint-los en protagonistes, amb veu pròpia, però sense mostrar una visió victimista dels fets”.

En aquesta modalitat també s’ha atorgat una menció especial al capítol Migracions, de l’espai L’excusa, emès per CalellaTV.cat, i produït per Produccions MINNIM i la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana. El jurat valora “mol positivament” l’aposta d’una televisió local per internet d’emetre aquest programa i la “riquesa del contingut i l’aprofundiment” del capítol en qüestió.

Per la seva part, en la categoria de ràdio s’ha guardonat l’espai La tertúlia del Fòrum, d’Olesa Ràdio, del qual el jurat en destaca la participació directa de persones coneixedores dels conflictes internacionals i l’explicació d’aquests en tota la seva complexitat, així com el “missatge de solidaritat entre els pobles que transmet el programa”.

Finalment, en la categoria de producció audiovisual s’ha premiat les càpsules de Canvia el xip!, dins del projecte Roda el món de la Fundació Sociocultural Atlas. El jurat n’ha valorat “molt positivament” la seva realització i el guió en clau d’humor, així com la contribució “a trencar l’estereotip i ajudar les persones a ‘canviar el xip’ en relació amb els immigrants, el racisme i la xenofòbia”.

Els guardons s’han lliurat en el marc de les setenes jornades de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual, celebrades sota el títol Ceuta i Melilla. Sense novetat a la frontera sud, que ha comptat amb una ponència del periodista Jesús Blasco de Avellaneda, i la taula rodona Mirades mediàtiques a Ceuta i Melilla, amb la participació del periodista Medir Plandolit; l’artista i experta en el fet migratori Daniela Ortiz, i el professor de comunicació de la UVic Raúl Martínez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram