L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el procés per modificar el contracte programa amb Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal gestora de BTV. L’objectiu és implementar un canvi de model de gestió amb un organigrama format per 201 treballadors públics, el que implicaria la internalització dels 177 treballadors de serveis informatius i tècnics actualment subcontractats a través de BCN Audiovisual (filial del grup Lavinia).

La Comissió de Presidència de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous endegar la remodelació del contracte programa (el primer que ha tingut mai BTV, tot just aprovat fa dos anys) per poder internalitzar la plantilla. Barcelona en Comú, PSC, ERC i CUP van votar a favor de la proposta, mentre que CiU, Ciutadans i PP es van abstenir. La votació del document definitiu serà en plenari municipal després de l’estiu.

L’assumpció dels treballadors de BCN Audiovisual per part d’ICB es realitzaria per la via de la subrogació, i la intenció és que sigui efectiva l’any que ve (l’actual adjudicació del servei finalitza a finals de 2017, si no es prorroga dos anys més). D’aquesta manera, es dóna resposta a les demandes presentades pels treballadors (ja són més de 160, segons el comitè d’empresa de BCN Audiovisual), les quatre primeres guanyades als jutjats (en aquest cas, per treballadors d’Antena Local, de Mediapro).

L’escletxa jurídica

Fins ara, s’argumentava que, a causa de la Llei d’estabilitat pressupostària estatal –l’anomenada Llei Montoro– , l’Ajuntament només podia contractar el mateix nombre de treballadors que es jubilava anualment, amb l’única excepció de serveis considerats “essencials” per al funcionament municipal (com ara policia municipal o bombers), condició que resultaria difícil d’acreditar per als mitjans públics.

Així doncs, semblava que l’única via que quedava per internalitzar la plantilla de BTV era si així ho determinava una sentència judicial, com va passar amb els quatre extreballadors d’Antena Local (tot i que en aquest cas ICB la va recórrer, malgrat el ple municipal va aprovar acatar-la).

Ara, però, un informe encarregat per l’Ajuntament a Joan Mauri, professor de Dret de la Universitat de Barcelona, conclou que jurídicament és possible la internalització mitjançant un mecanisme previst en una directiva europea, la successió d’activitat empresarialquan una administració pública recupera un servei externalitzat no convocant el corresponent concurs públic i subrogant la plantilla en les mateixes condicions laborals i salarials.

Aquesta darrera és la principal diferència amb una internalització per sentència judicial, en què als treballadors se’ls apliquen les condicions de la nova empresa, subratllen els representants de la plantilla.

Satisfacció i preocupació a la plantilla

El comitè d’empresa es mostra satisfet per la proximitat de la internalització, una reivindicació històrica. De tota manera, també mostra dues preocupacions. Per una banda, que els treballadors siguin subrogats amb la mateixa “precarietat” que pateixen a la privada, ja que per la via d’una sentència judicial se’ls aplicarien les condicions de la nova empresa. L’altra preocupació és que “pretenguin deixar-ne fora més de 50 persones que treballen o han treballat a BTV”, entre ells els quatre treballadors d’Antena Local que van obrir la via als jutjats.

“La via judicial, tot i ser més lenta i complexa, haurà d’acabar solucionant tots aquests problemes”, assenyala el comitè. “L’empresa ens diu que negociarem les condicions laborals un cop siguem treballadors d’ICB, però sabem que les millores salarials estaran llavors condicionades per les limitacions que estableix la Llei de pressupostos estatal per a tots els treballadors públics. I nosaltres ho serem, però mantenint unes condicions que no tenen res a veure amb les dels actuals treballadors d’ICB o de la corporació municipal”, argumenta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram