Foto de López, Sastre i Pampliega penjada al Facebook del seu traductor, Usama Ajjan, l’11 de juliol.

Des de fa deu dies no es tenen notícies dels periodistes Antonio Pampliega i Ángel Sastre i el fotoperiodista José Manuel López, tots ells freelance. El darrer dia en què es va tenir contacte amb ells va ser el diumenge 12 de juliol, dos dies després d’entrar a Síria procedents de Turquia. De moment, es parla de desaparició, però es tem que podrien haver estat segrestats a la ciutat d’Alep.

Malgrat la petició de discreció per part d’autoritats espanyoles i familiars (la notícia feia dies que circulava en cercles periodístics), l’ABC va decidir fer-la pública aquest dimarts a la tarda, sense que n’hagi explicat els motius, primer esbombant-ho com a un segrest, i hores després ja parlant de desaparició.

El mateix diari reprodueix aquest dimecres declaracions de fonts diplomàtiques les quals asseguren que des de fa dies estan treballant en la desaparició de Pampliega, Sastre i López amb la “màxima discreció” per evitar notícies que poguessin perjudicar les gestions.

Un cop va transcendir la notícia, els familiars dels tres professionals van emetre un comunicat conjunt demanant “paciència”, “respecte” i “la major discreció possible tan necessària en moments com aquests”.

En els segrestos en zones de conflicte, es considera important que regni la discreció i que no en transcendeixi a l’opinió pública per tal de facilitar les possibles negociacions i/o rescat. Així es va fer en el cas de Marc Marginedas, per una banda, i de Javier Espinosa i Ricard García Vilanova, per l’altra, que es van decidir fer públics quan les negociacions no avançaven. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram