Redacció d’informatius de TV3 durant una aturada el 17 de maig de 2015.

Les aturades parcials convocades pels comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio han estat titllades d’“especialment incomprensibles” i de “tret al peu” per part del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Amb les vagues, es vol pressionar la CCMA perquè retiri la demanda contra el treballador de TV3 acusat d’un presumpte delicte de descobriment i revelació de secrets empresarials per la filtració de dades laborals i salarials l’agost de 2012, i per a qui es demanen set anys de presó. L’empresa, però, s’hi nega

La direcció de la CCMA considera que les mobilitzacions dels treballadors “no serveixen per a res, ja que el procediment judicial està en mans del Jutjat Penal, que actuarà amb independència de les vagues”, segons apunta en un comunicat. “O, pitjor encara, perquè només serviran per perjudicar greument les audiències i els ingressos de publicitat de TV3 i Catalunya Ràdio, en una etapa d’una complexitat extrema i en benefici de Telecinco, Antena3 i RAC1 com a competència més directa. És a dir, un autèntic tret al peu”, rebla al respecte.

Les aturades coincideixen amb la Diada de Sant Jordi i amb les transmissions de les semifinals de la Champions League de futbol dels dies 26 d’abril i 3 de maig.

Conèixer la veritat

“La violació de la correspondència personal de, com a mínim, tres professionals de la Corporació [en referència a Brauli Duart, president de l’ens; Eugeni Sallent, aleshores director de TV3, i Antoni Picola, cap d’Explotació de la CCMA], de forma repetida i durant mesos, i la difusió il·legal de dades de caràcter estrictament personal i protegides per les lleis són uns fets presumptament delictius i extremadament greus que van vulnerar els drets de tots els treballadors de la Corporació”, assenyala la direcció.

Per això, assegura, es va personar al procediment “amb la voluntat de conèixer la veritat” i es va sumar a les conclusions de la Fiscalia. La direcció de la CCMA reitera que aquest no és un conflicte laboral, sinó una qüestió de l’àmbit judicial penal, i que “és aquí on s’ha d’esclarir ara el que va passar aquells dies”. En aquest sentit, considera “difícil d’entendre” que els comitès d’empresa ara promoguin una vaga per evitar el judici quan en el seu moment també van denunciar la filtració de dades.

Els fets

L’agost de 2012, alguns treballadors van rebre un correu des de l’adreça de Brauli Duart amb un document que contenia dades laborals i salarials de tota la plantilla, i que incloïa el càlcul detallat del que costaria el seu acomiadament amb data de 31 de desembre del 2012 (quan finalitzaven els convenis laborals i l’acord amb l’anterior direcció per evitar acomiadaments). Les úniques absències de l’informe eren els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, el director d’estratègia i marca, i els membres del consell de govern de la CCMA.

14 mesos després dels fets, l’octubre de 2013, la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra va detenir com a presumpte responsable de la filtració un treballador de l’àrea de postproducció, que després de dos dies va ser posat en llibertat amb càrrecs acusat de descobriment i revelació de secrets empresarials.

En el seu moment, els representants dels treballadors van remarcar que, per una banda, la informació filtrada tenia dades que havien estat reclamades en nombroses ocasions i finalment s’havien fet públiques l’abril de 2013, i per l’altra, havia posat en alerta la plantilla per la possible execució d’un ERO, el qual finalment es va acabar produint un any després.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram