La resposta de la plantilla a l’ERO per a 224 treballadors plantejat per Unidad Editorial ha estat immediata, amb la convocatòria de tres vagues de 24 hores per als dies 3, 10 i 17 de maig. A més, si quan finalitza el termini de negociació, el 21 de maig, no hi ha acord, es convocarà una vaga indefinida. Paral·lelament, els treballadors realitzaran concentracions de protesta de cinc minuts cada hora en punt a les portes de l’empresa tots els dies que ambdues parts es reuneixin a negociar.

A banda, les assembles de treballadors de les diferents empreses del grup han acordat sol·licitar per escrit la dimissió dels que consideren màxims responsables de la situació: Antonio Fernández-Galiano, president d’Unidad Editorial; Javier Cabrerizo, director general; Tomás Pereda, director de recursos humans, i Raffaella Papa, directora financera.

Els sindicats demanen que l’empresa retiri l’expedient de regulació i plantegi un pla de baixes incentivades amb indemnitzacions de 45 dies per any treballat. D’entrada, Unidad Editorial proposa el mínim legal: 20 dies per any i un topall de 12 mensualitats.

Dels 224 acomiadaments previstos en aquest nou ERO, 58 afecten a la redacció central d’El Mundo a Madrid (quatre d’ells llocs d’alta direcció i 12 de comandaments intermedis) i 32 a les diferents delegacions, dels quals 7 a les Illes Balears, 4 al País Valencià i 2 a Catalunya. A banda, es preveuen 24 sortides al diari Marca; 19 a Radio Marca; 16 a Expansión; 27 a l’àrea de revistes; 4 a la revista Telva; 5 a Ediservicios, i 34 de l’àrea corporativa.

Aquest és el tercer expedient de regulació que presenta Unidad Editorial en vuit anys: des del 2008, quan tenia 2.200 treballadors, Unidad Editorial ha reduït un 36% els llocs de treball.

El nou ERO fa mesos que plana sobre l’editora. Concretament, des de gener, quan la matriu italiana RCS Mediagroup va anunciar que Espanya havia de reduir la despesa en 15 milions d’euros en els propers tres anys (en total, la retallada al grup italià serà de 60 milions). Posteriorment, al març, es va fer públic que Unidad Editorial havia quadruplicat les pèrdues operatives durant el 2015.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram