El Consell de la Informació de Catalunya reivindica la funció social i democràtica del periodisme i reclama un marc legal que garanteixi la transparència i la responsabilitat dels mitjans de comunicació.

L’objectiu és “evitar l’existència de mitjans amb aparença periodística que posen en marxa campanyes de manipulació, intoxicació i rumors”, tal com ja va denunciar fa tres anys conjuntament amb el Col·legi de Periodistes i les onze universitats catalanes que imparteixen estudis de Periodisme i Comunicació.

“Davant la impunitat i opacitat de què gaudeixen suposats mitjans de comunicació que practiquen una desinformació que deteriora la qualitat democràtica, el CIC reivindica un marc legal que doni garanties a la ciutadania en l’exercici del dret a una informació veraç i responsable”, assenyala en un comunicat.

Diferenciar el periodisme responsable de la manipulació

El Consell ressalta la urgència per “clarificar” l’ecosistema informatiu per tal de “diferenciar els mitjans que practiquen un periodisme responsable d’aquells que responen a altres interessos, moltes vegades inconfessables”.

En aquest sentit, considera que el compliment del Codi Deontològic és “més necessari que mai”, així com l’aplicació de la llei aprovada pel Parlament Europeu al març, la qual exigeix la transparència sobre la propietat, el control i el finançament dels mitjans. “La transparència contribueix a la credibilitat”, defensa el CIC.

“Sovint, l’opacitat amaga els autèntics interessos de suposats mitjans de comunicació que han irromput a l’ecosistema digital espanyol els últims anys”, els quals, diu el Consell, “no es dediquen al periodisme”, sinó que fan “populisme, propagació de l’odi i manipulació”.

Sobre aquests suposats mitjans, la institució denuncia que alguns compten amb “copioses ajudes per part d’administracions autonòmiques”, que en altres casos “responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica”, i que tenen com a funció “desgastar càrrecs públics que identifiquen com una amenaça”.

Per tot plegat, el CIC destaca la importància que la ciutadania sàpiga quan rep “informació fiable” o quan es troba davant de “falsos mitjans”. Per això, considera positiu el marc que establert en el Projecte de llei orgànica de protecció del secret professional del periodisme, pendent d’aprovació en el Congrés dels Diputats. La normativa, apunta, està destinada a desenvolupar “amb 40 anys de retard” l’article de la Constitució Espanyola que estableix “el dret a la clàusula de consciència i al secret professional”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram