La demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza aquest dilluns El Simposi llibertat de premsa. La jornada aplegarà a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, de 9 a 18.30 h, diversos professionals del sector per debatre sobre la llibertat de premsa en l’actualitat. A més, s’exposarà el vincle entre llibertat de premsa i ciutadania, i s’abordaran les reflexions ètiques i deontològiques.

El simposi s’estructura en quatre blocs amb diferents comunicacions, cadascun dels quals amb un debat posterior amb els ponents participants.

El primer bloc, sota el títol de La veu dels professionals I (9.45 h), compta amb les ponències de Rosario de Mateo, catedràtica de Comunicació de la Universitat Autònoma (Llibertat de pensament, llibertat d’expressió, llibertat de premsa: trinomi a debat); Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari de Mèdia.cat (Els silencis mediàtics); Adriana Rodríguez, vicepresidenta de l’Associació de la Premsa de La Corunya (La situación actual de la libertad de expresión en Galicia), i Francesc Ràfols, secretari d’acció interna del Sindicat de Periodistes de Catalunya (L’obligació dels poders públics de garantir el dret a la informació, al segle XXI). 

En el segon bloc de comunicacions, La veu dels professionals II (10.45 h), participen Lluís Caelles, president del consell professional de TV3 (Llibertat de premsa i comprimís amb la ciutadania: el llibre d’estil de la CCMA); Laura Fanals, membre de la junta de govern del Col·legi de Periodistes (Efectes de la precarietat laboral en la llibertat de premsa: el cas dels freelances), i Carles Prats, coordinador del Grup de Mitjans Públics del CPC (Els blocs electorals, una ingerència en la llibertat de premsa). 

La sessió matinal finalitza amb el bloc Visions internacionals (12.15 h), el qual compta amb María Dolores Masana, membre de Reporters sense Fronteres (L’estat de la llibertat de premsa al món); Marcel Mauri, professor d’Ètica del Periodisme a la Pompeu Fabra (Retre comptes per enfortir la llibertat de premsa. Experiències europees); Teresa Carreras, membre de la junta directiva de l’Associació de Periodistes Europeus (Carta Europea per la Llibertat de Premsa), i Ricardo Gutiérrez, secretari general de la Federació Europea de Periodistes (Acción de la FEP frente al debilitamiento de la televisión pública en Europa). 

El darrer bloc de comunicacions, Regulació i límits (16 h), compta amb la participació d’Anna Clua, professora de Teories de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (Periodisme ciutadà, llibertat de premsa i dret a la informació); Salvador Alsius, vicepresident del CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya, deontologia i regulació); Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (Reflexions ètiques i deontològiques al voltant de la Llibertat de Premsa), i Marc Carrillo, catedràtic de Dret Constitucional de la UPF (Dret a la informació i drets de la personalitat: resposta al conflicte jurídic). 

Conveni amb la UdL 

El simposi sobre la llibertat de premsa és el primer acte que organitzen conjuntament la demarcació lleidatana del CPC i la Universitat de Lleida arran del conveni de col·laboració signat recentment. Amb una durada inicial de tres anys, l’acord preveu l’organització conjunta d’activitats de formació, recerca i intercanvi d’experiències en àrees relacionades amb el periodisme i la comunicació.

 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram