Gemma Ribas, Lluís Noguera, Àngels Ponsa, Laura Borràs, Rosa Romà, Lluís Garriga, Josep Riera i Carme Figueras (foto: Francesc Xavier Subias Salvó / Parlament).

Els set nous membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual han pres possessió del càrrec aquest dimarts en un acte al Parlament. Són Rosa Romà, que n’ha assumit la presidència; Carme Figueras, Lluís Garriga, Lluís Noguera, Àngels Ponsa, Gemma Ribas i Josep Riera.

El ple del Parlament els va escollir el 9 de març amb els vots a favor d’Esquerra, Junts per Catalunya i PSC, els tres grups que van acordar la renovació dels òrgans de govern de la CCMA i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, entre d’altres. La resta de partits hi va votar en contra.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha agraït als membres sortints del consell de govern de la CCMA la seva dedicació, la qual “malauradament s’ha hagut d’estendre molt més enllà del que preveia el seu mandat inicial”, i s’ha felicitat perquè hagi estat possible el “desbloqueig” per renovar la cúpula de l’ens.

Borràs també ha felicitat els nous membres, tot recordant que d’ells dependrà en bona mesura que la ràdio i la televisió públiques “recuperin el prestigi, la notorietat i l’exemplaritat que durant tant temps els ha convertit en un motiu d’orgull per tot el país, en aixopluc de la llengua i en referent de la nostra identitat”.

A l’acte han assistit els membres sortints del consell de govern de la CCMA: la vicepresidenta i presidenta en funcions Núria Llorach, la consellera secretària Rita Marzoa, i els consellers Antoni Pemán i Armand Querol, tots des de fa anys amb el mandat caducat.

També han estat presents a la presa de possessió el director de TV3, Vicent Sanchis; el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo; membres del CAC, encapçalats pel seu president, Xevi Xirgo, i diputats dels tres partits que van acordar la renovació de la cúpula de la CCMA.

Renovació demorada

El relleu al consell de govern de la Corporació arriba amb més dos anys de retard: el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la Llei de la CCMA l’octubre de 2019, i va entrar en vigor al mes següent.

Amb la nova normativa, els membres de la CCMA han de ser proposats per un mínim de tres grups parlamentaris (abans no es determinava) i han de ser elegits amb els vots favorables de dos terços de la cambra (anteriorment podien ser-ho per majoria absoluta en segona volta). A més, el nombre de membres de la Corporació passa de sis a set.