Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es han rebutjat la modificació dels estatuts de l’ens aprovada pel Consell de Ministres per atorgar més poders a la presidenta interina, Elena Sánchez Caballero. Al seu parer, la fórmula escollida per “evitar la paralització” en la gestió de RTVE “aprofundeix en la precària situació institucional en què es troba” la corporació pública.

Els òrgans professionals afirmen que la paralització “s’arregla complint la llei i no saltant-se-la amb una argúcia legal injustificable i èticament discutible, que aposta per una presidenta interina per decisió governamental i sense cap aval parlamentari”. A més, recorden que la decisió s’ha pres sense ni tan sols establir un termini perquè les Corts elegeixin un nou conseller que ocupi la vacant deixada pel dimitit José Manuel Pérez Tornero.

En un comunicat conjunt, els consells d’informatius de RTVE remarquen que la modificació dels estatuts de l’ens “estableix un precedent molt perillós” que refusen, perquè obre la porta a què qualsevol partit “pugui repetir en el futur aquesta drecera legal en funció d’interessos partidistes i no professionals”.

A més, els consells temen que la suposada transitorietat de l’actual situació “acabarà perllongant-se sense un horitzó temporal”. En aquest sentit, citen el recent exemple de Rosa María Mateo: nomenada administradora única provisional mentre es resolia el concurs públic, amb una previsió de tres mesos, va acabar exercint el càrrec durant dos anys i vuit mesos. A més, un cop cessada, el seu nomenament va ser tombat pel Tribunal Constitucional.

“La radiotelevisió pública necessita estabilitat i un projecte professional a llarg termini”, cosa que en els darrers quatre anys no ha passat, segons els òrgans professionals,. “Quatre anys que lamentablement donen la raó a aquests tres consells d’informatius de RTVE quan denunciem que, sense un concurs de veritat i no viciat, la gestió d’aquesta casa està abocada al fracàs”, reblen.