Signatures de la ILP per una radiotelevisió en valencià (foto: Prats i Camps)La comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular per una ràdio i televisió en valencià ha aconseguit 88.686 signatures demanant un servei públic de ràdio i televisió en valencià. Les firmes han estat registrades aquest dilluns a les Corts presentades en vuit caixes que contenien 4.927 plecs. Al juliol, la ILP ja havia superat les 50.000 firmes necessàries.

Els promotors qualifiquen la xifra d’“èxit encoratjador”, i han destacat el “temps rècord” en què s’ha aconseguit el suport, amb l’estiu pel mig i amb menys de 3.000 euros. La campanya de captació s’ha basat en el treball de 400 fedataris i l’organització de 267 actes per tot el País Valencià.

“Esta ILP és una reivindicació compatida i de consens: del consens que va marcar la primera llei de creació de RTVV i que hauria de caracteritzar la nova llei que ara reivindiquem”, ha assenyalat el primer president del Consell Preautonòmic i membre de la comissió promotora, Josep Lluís Albinyana. “És una proposta en favor d’una democràcia més sana i més forta, i la resposta a la invisibilitat a què s’ha sotmès el conjunt de la societat valenciana”, ha afegit.

La comissió promotora ha destacat la pluralitat i diversitat en la procedència de les signatures, de tots els sectors socials i de totes les comarques.

El PP podria aturar la ILP abans d’arribar a la cambra

La ILP insta el Consell a presentar a les Corts en el termini màxim de sis mesos un projecte que concreti la recuperació d’un servei públic de ràdio i televisió en valencià, tal i com estableix la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries ratificada per Espanya. Ara, la Junta Electoral té un mes per sotmetre a escrutini les signatures, i després les enviarà a la Mesa de les Corts.

Un cop superat aquest tràmit, la Mesa ordenarà la publicació de la proposició de llei i la trametrà al Consell, que haurà de decidir si pren la iniciativa en consideració i accepta que la debati ple de la cambra.

“Esta ILP es mereix que es tramite amb el rigor que cal. No s’entendria que naufragara per subterfugis parlamentaris, argúcies polítiques o majories mecàniques. Seria menysprear totes aquelles persones que han firmat la proposta, i un escarni a la regeneració democràtica”, ha afirmat Albinyana. “No ens resignem a ser un poble de segona ni a tindre una llengua al marge dels mitjans de comunicació”, ha afegit.

Acció Cultural insta Fabra a recolzar la ILP

Per la seva part, Acció Cultural del País Valencià ha demanat al president Alberto Fabra que reflexioni: “És evident que la seua decisió de tancar les emissions de RTVV va anar contra el sentiment de la majoria dels valencians, tal com s’ha constatat reiteradament. L’èxit de la ILP ho confirma, una vegada més”. Així, ACPV ha instat Fabra a corregir “una decisió precipitada i equivocada” donant suport a l’aprovació de la ILP, tot recordant que depèn “exclusivament” del president i el grup parlamentari popular, amb majoria.

“En cas d’impedir l’aprovació d’aquesta ILP, el president Fabra i el grup del PP se situaran, una vegada més, en contra del sentiment majoritari de la societat valenciana (en un context de progressiva pèrdua de credibilitat del seu Govern, sotmès als dictats de Madrid, i assetjat per cada vegada més casos de corrupció), i aquest fet tindrà inevitablement un cost polític i electoral que pot ser determinant per al seu futur”, ha advertit Acció Cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram