Enric Casas, Miquel Miralles, Rosa Maria Molló, Xevi Xirgo i Laura Pinyol (foto: CAC).

Els cinc nous membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya han pres possessió del càrrec aquest dimarts en un acte al Parlament. Són Xevi Xirgo i Teixidor, que n’ha assumit la presidència, Enric Casas i Gironella, Miquel Miralles i Fenoll, Rosa Maria Molló Llorens, i Laura Pinyol Puig.

Tots cinc van ser escollits pel ple del Parlament el 10 de febrer amb els vots a favor d’Esquerra, Junts per Catalunya i PSC, els tres grups que van acordar la renovació dels òrgans de govern del CAC i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual, entre d’altres. La resta de partits hi va votar en contra.

En el mateix acte també han pres possessió dels seus càrrec set síndics de la Sindicatura de Comptes, la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i dos membres del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lliurat les designacions a cadascun dels càrrecs, els ha felicitat “per haver acceptat aquesta alta responsabilitat”, i els ha agraït per endavant “l’energia que estic convençuda que hi posaran, el sentit institucional amb què l’assumiran i el rigor professional i l’exigència ètica que els guiaran”.

Renovació demorada

La renovació de l’ens arriba amb dos anys de retard: el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la Llei del CAC l’octubre de 2019, i va entrar en vigor al mes següent.

Amb la nova normativa, els membres del CAC han de ser proposats per un mínim de tres grups parlamentaris (abans eren dos) i han de ser elegits amb els vots favorables de dos terços de la cambra (anteriorment podien ser-ho per majoria absoluta en segona volta). Ambdues premisses es complien amb el suport d’ERC, JxCat i PSC.

A més, el nombre de membres del CAC s’ha reduït de sis a cinc. Amb tot, només n’hi quedaven tres: el president Roger Loppacher, la vicepresidenta Carme Figueras, i el secretari Daniel Sirera, tots amb el mandat caducat.

El juny de 2021, Yvonne Griley va plegar per ser la nova directora general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia. El març de 2020 ho va fer l’aleshores vicepresident, Salvador Alsius, que es va jubilar. I el juny de 2019, Eva Parera va deixar l’ens per ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona, on va concórrer en la llista de Manuel Valls.