La celebració del debat electoral ha tingut vida pròpia en la campanya, estimulat pels canvis de posicionament del PSOE, que ha comptat amb la col·laboració de la direcció de RTVE.

Finalment, doncs, hi haurà dos debats electorals amb els candidats dels quatre principals partits amb representació parlamentària, dilluns 22 a TVE i dimarts 23 a Atresmedia.

Amb tot, els socialistes consideren un “error” i una “anomalia” la celebració de dos debats presidencials consecutius. “No hi ha cap precedent en la història de les democràcies occidentals d’un plantejament similar des de la invenció de la televisió”, diuen en un comunicat.

Cronologia

Inicialment, el PSOE es va decantar pel debat a cinc d’Atresmedia, en detriment del debat a quatre de TVE, com a estratègia per retratar “l’aliança de les tres dretes” com un únic bloc.

Després, la Junta Electoral Central va vetar la presència de Vox en el debat a cinc, i els socialistes van decidir anar al de TVE i bandejar el d’Atresmedia, que va mantenir el debat però amb els quatre principals grups: PP, PSOE, Podem i Ciutadans.

En aquest punt, els socialistes van proposar traslladar el debat de TVE al dia 23 per no alterar l’agenda de Pedro Sánchez, que tenia el 22 compromès. I l’administradora única de la corporació, Rosa Maria Mateo, va acceptar, trepitjant el d’Atresmedia. Una decisió criticada pels consells d’informatius de RTVE, per haver accedit a la petició d’un únic partit.

El canvi, és clar, tampoc va satisfer les altres tres formacions involucrades, que van anunciar que mantindrien el compromís inicial amb el grup privat. Davant d’aquesta situació, el comitè electoral del PSOE ha rectificat de nou acceptant “la posició conjunta de la resta de forces”.

Amb tot, lamenta “la impossibilitat dels diferents partits i de les operadores públiques i privades d’assolir un acord en l’organització d’una única emissió televisiva”.

A més, els socialistes expressen la necessitat d’establir un marc regulador per als debats electorals, “facilitar la seva celebració ordenada i recurrent” i evitar “la creació d’innecessaris conflictes entre partits i les operadores”.