El consell d’administració de RTVE ha aprovat els comptes del 2014, els quals registren unes pèrdues d’explotació de 134,8 milions d’euros, gairebé dos milions més dels que al febrer pronosticava que perdria. D’aquesta manera, en l’any que hem deixat enrere, les pèrdues a la corporació s’han incrementat un 18,9% respecte els 113,3 milions negatius de 2013, quan es va obtenir una xifra similar a la de l’any anterior.

La direcció atribueix les pèrdues de 2014 en gran part a la reducció dels ingressos previstos per la taxa que paguen les operadores de telecomunicacions i les televisions privades. En concret, s’havien pressupostat uns ingressos de 261,3 milions d’euros per aquest concepte i finalment han estat 150,9 milions, un 42,25% menys.

Segons assegura RTVE en un comunicat, aquesta diferència en els ingressos previstos de TV privades i telecos, en la seva major part es deuen a què no s’han pogut comptabilitzar liquidacions complementàries emeses per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i a més s’han produït anul·lacions i devolucions de les liquidacions arran del pronunciament del Tribunal Econòmic Administratiu Central sobre els recursos presentats per les operadores. En menor mesura, també ho atribueix a la reducció de les xifres de negoci de les telecos.

Increment de despeses laborals

Per altra banda, RTVE ha tancat el 2014 amb unes despeses d’explotació de 984,7 milions, un 4,4% més del pressupostat. L’ens públic ho justifica per les despeses de la cobertura dels Jocs Olímpics d’hivern de Sotxi, de 30,7 milions, més altes del previst, així com pel “deteriorament” dels drets sobre el cinema espanyol per valor de 23,9 milions, a causa del canvi de criteri en l’amortització d’aquest tipus de produccions.

A més, el consell d’administració remarca el “comportament desfavorable” de les despeses de personal durant el 2014, que han estat de 377,1 milions d’euros, un 7,77% superior als 349,9 milions pressupostats. I això que, a finals de 2013, es va aprovar el segon conveni col·lectiu de RTVE, el qual reduïa les despeses en aquest àmbit. 

El 2015 espera rebre 90 milions per la deducció de l’IVA

De cara a aquest exercici, RTVE celebra la reforma fiscal aprovada pel Govern espanyol que va entrar en vigor l’1 de gener, la qual permet a ràdios i televisions públiques deduir-se l’IVA de tots els seus ingressos. La mesura calcual que li suposarà un reemborsament que rondaria els 90 milions d’euros.

“D’aquesta manera es pal·liaran en bona mesura les deficiències d’ingressos, permetent eixugar part del dèficit generat”, destaca en un comunicat. Des de que es va aprovar la Llei de finançament de RTVE el 2009, l’ens públic no es podia deduir l’IVA suportat.

“Amb aquest canvi normatiu, el Govern ha garantit l’estabilitat econòmica de RTVE de cara al futur”, celebra el consell d’administració, que aquest any comptarà amb un pressupost de 949 milions.

Reducció de l’endeutament

L’ens públic ha tancat el 2014 amb un volum d’endeutament de 40,4 milions d’euros, un 53,6% menys que els 86,9 milions de l’anterior exercici. Segons explica RTVE, això ha estat possible pels 130 milions d’euros aportats per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per compensar pèrdues acumulades d’exercicis anteriors, i per la venda d’actius immobiliaris els dos darrers mesos de 2014, que ha suposat una millora en la tresoreria de 44,5 milions addicionals. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram