TV3 ja té disponibles a la carta més d’un centenar de subtitulacions a diferents idiomes: castellà, anglès i àrab, a més de les habituals en català, fruit de la prova pilot en el marc del projecte EasyTV del programa d’innovació i recerca Horitzó 2020 de la Unió Europea.

La iniciativa, endegada a principis d’any, ha de servir per comprovar el funcionament de les eines tecnològiques que, en un futur, poden ajudar a millorar l’accés de públics de cultures diferents a la televisió en català.

En aquests moments ja estan disponibles per consumir a la carta les subtitulacions de continguts de producció pròpia com 30 minuts, Sense ficció, El foraster, L’ofici de viure, La fossa, Crims, Al cotxe, Quatre gats, No pot ser! i Les de l’hoquei. L’oferta s’anirà incrementant fins a finals d’abril, que és quan està previst que acabi la prova.

No tots els programes estan subtitulats a tots els idiomes que formen part de la prova; per la seva condició de pilot, es va fent gradualment. El foraster també tindrà subtítols en amazic, però encara no estan disponibles.

Els continguts amb subtítols multiidioma es poden veure a través del TV3alacarta i, en alguns casos, en emissions lineals; aleshores els usuaris de televisors connectats reben un avís al començament del programa.

Quan s’acabi la prova, la CCMA i les altres institucions que participen a EasyTV n’avaluaran els resultats. Si l’experiència adquirida i les tecnologies utilitzades resultessin viables, s’estudiaria la incorporació de la subtitulació multiidioma a TV3, de manera regular, en el futur.

El projecte

EasyTV neix per fomentar una major disponibilitat d’ofertes de mitjans accessibles i proporcionar accés igualitari als serveis audiovisuals per a tots els usuaris, especialment per a persones amb diversos graus de discapacitat (enfocades a problemes visuals, d’audició i mobilitat).

El projecte té com a objectiu desenvolupar serveis d’accés millorat per a mitjans de comunicació i fer que la distribució de funcions d’accessibilitat noves amb una experiència visual i sonora multimèdia millorada sigui més rendible, flexible i fàcil d’usar.

Més concretament, EasyTV es basa en quatre pilars:

  • Serveis d’accés millorats per a l’experiència audiovisual multimèdia millorada per a persones amb discapacitat.
  • Millora de la personalització del contingut experimentat i la seva interacció, cap a una experiència hiperpersonalitzada per a tothom.
  • Noves tecnologies per trencar la barrera del llenguatge de signes (basades en tècniques de crowdsourcing).
  • Millora i desenvolupament del reconeixement de veu i gest/mirada per controlar el conjunt de TV i aplicacions de TV.

Coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid, en el projecte hi participen, a més de la CCMA, la Fundació Confederació Nacional de Sords d’Espanya, la Universitat Autònoma de Barcelona; Engineering Ingegneria Informatica  i Mediavoice d’Itàlia, i  Ethniko Kentro Erevnas kai Technologikis Anaptyxis (CERTH) i Arx.net de Grècia.