El president del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ha comunicat a Presidència de la Generalitat la decisió de deixar el càrrec aquest gener. La voluntat del directiu és recuperar la seva plaça com a lletrat de les Corts Valencianes, de la qual es troba en excedència des de 2016, quan va assumir la presidència de la CVMC.

Soriano fa més d’un any que va comunicar la intenció de deixar anticipadament el càrrec (el mandat finalitza la tardor de 2022), però el canvi en la direcció general d’À Punt Mèdia, les dificultats per aprovar de l’oferta pública d’ocupació i la pandèmia de la Covid-19 ho havien demorat. També hi havia contribuït el fet que no se li hagi trobat un relleu.

Ara els partits del Botànic han de trobar una candidatura de consens que ocupi la presidència. Mentre no arribi, les funcions d’Enrique Soriano les assumiria provisionalment la vicepresidenta de la Corporació, Mar Iglesias.

Possible relleu per majoria absoluta

El consens per escollir una nova presidència de la CVMC podrà ser menys ampli que el 2016 després del canvi introduït a través de la Llei d’acompanyament als pressupostos de 2021. Abans, si no s’obtenia el suport de dues terceres parts de les Corts en primera votació o de tres cinquenes en segona, es podia escollir un president provisional en tercera ronda per majoria absoluta per a un màxim de sis mesos mentre s’iniciava de nou el procés.

Ara aquesta provisionalitat de mig any ha desaparegut i la persona escollida en tercera votació per majoria absoluta ho serà pel mandat legal de sis anys. D’aquesta manera, n’hi hauria prou amb els vots favorables de PSPV, Compromís i Podem per elegir la nova presidència de la CVMC.