La Unió de Periodistes Valencians celebrarà el pròxim 10 de desembre el 40è aniversari dels Premis Llibertat d’Expressió. Ho farà al Paranimf de la Nau de València en una gala que conduirà el periodista Juan Magraner, durant la qual es presentaran un llibre i un documental commemoratius.

El llibre 40 anys de la Unió de Periodistes Valencians. Cròniques per a un aniversari, editat per Vincle, és un document coral, redactat per 40 periodistes que d’alguna manera han format part de la UPV i del periodisme valencià en les darreres quatre dècades.

El volum recull fites importants per a la Unió: des del 23-F i la Transició al naixement de l’associació, el vincle amb la FAPE, la censura a Fragments, el tractament mediàtic de l’accident del metro, l’obertura i tancament de RTVV, l’aparició d’À Punt o el futur dels mitjans de comunicació. El llibre estarà a la venda al web de l’editorial Vincle i en llibreries.

A més de la presentació del llibre, també es projectarà el documental Història d’una lluita. Unió de Periodistes Valencians: 40 anys per la defensa de la llibertat d’expressió, produït per Taller Mediàtic.

Distinció per a Mireia Comas i els professionals represaliats

Durant l’acte també es lliurarà el Premi Llibertat d’Expressió 2021, ajornat el passat mes de maig, i que enguany ha estat atorgat als periodistes i fotoperiodistes que han patit les conseqüències de l’anomenada llei mordassa en l’exercici de la seva feina, i que l’executiva de la UPV va decidir personalitzar-lo en la figura de la Mireia Comas.

La fotoperiodista va ser detinguda l’octubre de 2020 pels Mossos d’Esquadra mentre cobria un desnonament a Terrassa, i la Fiscalia demanava un any de presó per una suposada agressió a una agent. Dos mesos després, va ser absolta pel Jutjat per les “contradiccions” de la versió policial i la manca de proves.

La gala podrà seguir-se en directe pel canal de YouTube de la UPV.