El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya han fet una crida dirigida a professionals i mitjans perquè deixin d’utilitzar l’acrònim MENA i la seva lexicalització per referir-se als menors estrangers no acompanyats, i els insta a emprar “altres expressions que defineixin amb més sentit la realitat dels infants i adolescents que han arribat sense família al país”.

En un comunicat, assenyalen que “afortunadament” la majoria de mitjans ja no utilitza el terme mena, però els darrers dies el CPC i el CIC han vist amb “preocupació” que encara és present en titulars de premsa, mitjans digitals i informatius audiovisuals, arran dels pactes a l’Estat per assumir l’atenció d’aquests menors.

El Consell de la Informació argumenta la recomanació per “evitar des del periodisme responsable l’ús d’unes sigles que la ultradreta ha convertit en un terme xenòfob, que deshumanitza els nois i noies del col·lectiu, els associa a una suposada delinqüència i els converteix en el blanc del discurs d’odi”.

Per això, i amb la voluntat de respectar el Criteri 11 del Codi Deontològic (que obliga a protegir el dret dels menors), el CIC recomana utilitzar “expressions allunyades del llenguatge que pretén criminalitzar un dels sectors més vulnerable de la societat, i que allunya el periodisme del seu compromís amb la societat democràtica”.

“La ultradreta ha aconseguit atorgar al terme mena la connotació de delinqüència i de falsos privilegis”

El Col·legi de Periodistes i el Consell de la Informació recorden que el periodisme sempre fa seus els neologismes que sintetitzen un concepte, un recurs important en els titulars de mitjans escrits, i per això entenen l’adopció inicial del terme mena des del moment en què els menors estrangers no acompanyats van passar a formar part l’agenda informativa.

Amb tot, recomanen que no s’utilitzi. Per una banda, perquè “despersonalitza la realitat d’uns menors en una situació de màxima vulnerabilitat”. I per l’altra, perquè la ultradreta “ha aconseguit atorgar al terme mena la connotació de delinqüència i de falsos privilegis”. Sobre aquest segon punt, recorden la campanya de les eleccions autonòmiques de 2021 a la Comunitat de Madrid, quan Vox va penjar un cartell amb imatges criminalitzadores i un lema basat en una falsedat: “Un mena 4.700 euros al mes. Tu abuela 426 euros de pensión/mes”.

Un estudi alerta sobre el tractament mediàtic que reben els joves migrants
El CIC critica l’aval judicial a les “falsedats” del cartell electoral de Vox contra els menors migrants

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram