Les associacions del sector audiovisual han denunciat les polítiques del Govern de les Illes Balears en la crisi que travessa el sector. Per una banda, per la retallada en el pressupost d’IB3 destinat a la producció de continguts, i per l’altra, pel funcionament de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears.

Així ho han posat de manifest l’Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), l’Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB), l’Associació de Professionals de l’Audiovisual d’Eivissa (APAI), la delegació balear de l’Associació de Dones Cineastes i dels Mitjans Audiovisuals (CIMA) i la Federació de Productors Audiovisuals (PROA), que en roda de premsa han exigit solucions a l’Executiu de Francina Armengol.

Les associacions de l’audiovisual expliquen que, malgrat el pressupost d’IB3 per al 2021 es manté respecte a l’any passat, la quantitat assignada a la producció de continguts externs es reduirà de 10 a 7,5 milions d’euros. Una xifra inferior als 8,5 milions amb què s’haurien compromès Govern i IB3. Les entitats consideren que aquesta reducció posa en risc la supervivència de les productores i el seu personal, i per això demanen que es mantingui la inversió de l’any passat.

“El sector no entén per què si IB3 manté el mateix pressupost que el 2020, la partida per a la producció de continguts televisius s’ha reduït. En reunions mantingudes prèviament, la consellera de Presidència i el director general de l’ens no han aclarit aquesta qüestió”, ha dit el president d’APAIB, Kiko Domínguez.

Les associacions també reclamen a IB3 una major contractació de produccions fora de Mallorca, ja que actualment a Menorca només es produeix el 2,53% de la programació del mitjà, i a Eivissa i Formentera l’1,19%, ha subratllat Ana Olivia Fiol, presidenta d’APAI.

El mal funcionalment de l’ICIB

APAIB, ACIB, APAI i CIMA recorden que fa més d’un any ja van denunciar la “paràlisi” de l’Institut d’Industries Culturals, la qual asseguren es manté, malgrat la nova direcció. Les entitats consideren que a l’ICIB hi falta personal especialitat i també diligència en la convocatòria, resolució i pagament de subvencions. A més, denuncien la manca de diàleg amb el sector i de coneixement per a la resolució de qüestions diàries.

Les organitzacions afirmen que el “mal funcionament” de l’ICIB genera inseguretat econòmica i jurídica, provoca una manca de competitivitat respecte d’altres territoris de l’Estat, i impossibilita el desenvolupament d’estratègies de producció, coproducció i internacionalització.

Per altra banda, APAIB, ACIB, APAI i CIMA reclamen la posada en marxa de la Illes Balears Film Comission, que porta anys paralitzada, cosa que suposa un “greu perjudici”, especialment per a Menorca, Eivissa i Formentera, que no compten amb una comissió pròpia.

Decepció

“El sector esperava amb il·lusió que l’últim canvi en les conselleries suposés l’activació dels canvis en la indústria, però s’ha comprovat amb decepció que això no ha estat així, cosa que provoca, a més, una fugida de talents i de produccions cap a altres comunitats autònomes”, ha lamentat l’administrador de l’ACIB, Luis Ortas.

Per la seva part, la delegada de CIMA a les Balears, Victòria Morell, remarca que “la precarització a la qual conduirà aquesta situació afectarà especialment les dones, que durant la pandèmia van veure empitjorada la seva situació de manera proporcionalment superior a la dels homes”.

Finalment, el president de PROA, Jordi B. Oliva, ha mostrat el seu suport a les reclamacions de les associacions i ha demanat al Govern balear que demostri que realment creu que l’audiovisual és estratègic. “L’audiovisual no pot ser un mer prestador de serveis per a grans rodatges. On quedarien els creadors? No només creem indústria, també creem cultura”, ha afegit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram