La portaveu de l’ambaixada d’Israel a Espanya, Hamutal Rogel, ha carregat contra la tasca de la corresponsal de TVE a Israel, Yolanda Álvarez, a qui ha acusat d’activista política i de transmetre propaganda de Hamas. Segons ella, des de que la periodista va arribar a Gaza en l’inici de la “crisi”, ha actuat com a “corretja de transmissió dels missatges, xifres, imatges i dades” de Hamas.

“Les cròniques dramatitzades de Yolanda Álvarez, començant per l’abús d’adjectius i seguint per les molt cuidades posades en escena, resultat d’un càsting i selecció d’escenaris al dictat dels interessos de Hamas, són, sense més, el producte d’una activista”, assegura Rogel en un comunicat penjat al perfil de Facebook de l’ambaixada d’Israel.

“L’activisme polític no és, per descomptat, periodisme, i transmetre propaganda no és informar”, afegeix. Per a la portaveu diplomàtica, “l’intolerable” no és que la periodista es dediqui “a al militància i l’activisme propagandístic”, sinó que un mitjà públic li doni cabuda. Dijous, Álvarez va tornar a Jerusalem per ordre de la direcció de RTVE.

“Algú en el seu sa judici pot creure’s que, després de més de tres setmanes a Gaza, no ha tingut oportunitat de parlar i prendre imatges dels magatzems d’armes de Hamas, del llançament de coets des de zones habitades, de l’ús de civils per protegir els edificis (vivendes, escoles, hospitals, mesquites) des dels quals els terroristes llancen coets i míssils?”, es pregunta Hamutal Rogel per posar en dubte la tasca d’Álvarez.

Rebuig del Consell d’Informatius i la FESP

El Consell d’Informatius de TVE (CdI) ha mostrat el seu rebuig i “indignació” pels atacs de la portaveu de l’ambaixada d’Israel contra la corresponsal, i entén que les seves paraules són un “intent d’emmordassar i coaccionar” una periodista independent d’un mitjà públic. A més, defensa el treball professional que Álvarez està realitzant a Gaza, i considera “exemplar” la cobertura que els serveis informatius de TVE estan fent sobre el conflicte.

“El dret a la llibertat d’expressió no poden emparar acusacions que ratllen el delicte”, afirma el CdI, que recorda que acusar la periodista de ser una activista al servei de Hamas pot “comprometre” la seguretat d’Álvarez, de qui demana el seu retorn a Gaza per seguir informant.

Finalment, el CdI reclama a la direcció dels serveis informatius de TVE que exigeixi a l’ambaixada d’Israel, de forma directa i a través del Ministeri d’Afers Exteriors, una rectificació pública de les “gratuïtes i greus acusacions” realitzades per la seva portaveu.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FESP) també ha trobat “intolerables” les “greus” acusacions de Rogel contra la corresponsal de TVE a Israel. “El treball dels periodistes està sotmès a la crítica, però no pot ser objecte de desqualificacions l’únic fonament de les quals és un judici d’intencions de qui les fa”, assenyala.

En un comunicat, la FESP, exigeix a la portaveu de l’ambaixada d’Israel, a qui retreu que digui a una periodista com ha de fer la seva feina, que demani disculpes públicament per unes acusacions que “poden posar en perill” Yolanda Álvarez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram