El ple del Parlament que se celebrarà els dies 9 i 10 de març designarà els nous membres del consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La inclusió de la votació en l’ordre del dia va ser acordada per la mesa i la junta de portaveus aquest dimecres, el mateix dia que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va aprovar per unanimitat la idoneïtat de les set candidatures.

Els nous membres han estat acordats per Esquerra, Junts per Catalunya i PSC. Els tres grups proposen com a presidenta de la CCMA Rosa Romà, actual degana del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, i com a vicepresidenta Àngels Ponsa, fins el passat maig consellera de Cultura. Completen el consell de govern Lluís Garriga, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local; Gemma Ribas, cap de comunicació del Barcelona Supercomputing Center; Lluís Noguera, director del CaixaForum; Carme Figueras, fins fa poc consellera del CAC, i Pep Riera, diputat de JxCat i periodista.

Per a la seva designació, necessiten els vots favorables de dues terceres parts del ple del Parlament, els quals estan garantits amb els diputats d’ERC, JxCat i PSC.

Renovació demorada

La renovació del consell de govern de la Corporació arriba amb més dos anys de retard: el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la Llei de la CCMA l’octubre de 2019, i va entrar en vigor al mes següent.

Amb la nova normativa, els membres de la CCMA han de ser proposats per un mínim de tres grups parlamentaris (abans no es determinava) i han de ser elegits amb els vots favorables de dos terços de la cambra (anteriorment podien ser-ho per majoria absoluta en segona volta).

A més, el nombre de membres de la Corporació passa de sis a set. Actualment, a l’òrgan de govern només en queden quatre, tots des de fa anys amb el mandat caducat: la vicepresidenta i presidenta en funcions Núria Llorach; la secretària Rita Marzoa, i els consellers Antoni Pemán i Armand Querol.