El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar dimecres les bases reguladores de les subvencions estructurals dirigides als mitjans digitals i a les publicacions periòdiques impreses. En ambdós casos, s’incorporen nous requisits que busquen donar impuls a la producció de continguts propis per estimular l’actuació dels professionals del sector i enfortir l’espai català de la comunicació.

Pel que fa a les publicacions periòdiques en paper, s’han introduït dues modificacions en les bases. Per una banda, s’exclou de l’objecte de les subvencions aquelles publicacions que consisteixen essencialment en la reproducció o adaptació de treballs, articles d’actualitat o continguts de redacció no periodística originalment publicats en altres mitjans escrits que hagin concorregut a la mateixa convocatòria.

Per l’altra, s’estableix un requisit alternatiu a l’exigència de plantilla mínima de personal de tres persones, consistent a acreditar un mínim de despeses d’edició de continguts respecte del total de despeses subvencionables, que és de 25.000 euros anuals per a les publicacions amb una periodicitat mínima mensual (IVA i IRPF no inclosos en el cas de factures), i de 15.000 euros anuals per a les de periodicitat inferior a la mensual.

Quant als mitjans digitals, en les noves bases hi ha quatre novetats. La primera també és l’exclusió d’aquells mèdia que reprodueixen principalment continguts prèviament o simultàniament publicats en altres digitals.

La segona, l’establiment d’un requisit alternatiu a l’exigència de plantilla mínima de personal de tres persones consistent a acreditar unes despeses en concepte d’edició de continguts que representin com a mínim un 80% respecte del total de despeses subvencionables, que ha de ser com a mínim de 15.000 euros anuals. 

Per altra banda, es modifiquen els coeficients de suport a la difusió/audiència i a la producció pròpia. En concret, el nombre d’usuaris únics de mitjana mensual es passen a multiplicar per 0,12 euros en lloc de 0,16; i en el cas de revistes digitals per a dispositius mòbils, les descàrregues ara es multiplicaran per 0,16 euros i no 0,20. Per la seva part, la quantia que s’atorga en concepte de suport a la producció pròpia per treballador s’incrementa en 500 euros en cadascuna de les diferents categories.

D’aquesta manera, es pretén aprofundir en la professionalització de les plantilles amb l’objectiu d’assolir una millor qualitat en la producció als mitjans i, a la vegada, una major racionalització de l’ajut pel que fa a l’impacte del suport a la difusió sobre el total de la subvenció, segons explica la Secretaria de Comunicació.

Finalment, les bases ara permeten que els digitals de format setmanal o les revistes digitals puguin optar a les subvencions sense que hagin d’actualitzar els seus continguts diàriament, cosa que fins ara s’exigia sense excepció a tots els digitals, i poden fer-ho amb una periodicitat setmanal. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram