Les periodistes Clara Vicenç, Emma Granyer i Clara Julià [foto: cedida].

Faldilles Alineades és un pòdcast cuinat a Girona que recentment ha rebut el premi FBC de Periodisme Esportiu, que atorga la Federació Catalana de Basquetbol. Ideat, produït i locutat per les periodistes Emma Granyer, Clara Vicenç i Clara Julià, pretén posar en valor el paper de les dones en el món del bàsquet i ho fa amb el territori com a pal de paller. Girona és l’epicentre d’aquest programa, des d’on es camina per diferents èpoques, es parla de bàsquet com l’excusa per descobrir històries i es reivindica el lideratge femení en l’esport de la pilota taronja.

La idea originària de Faldilles Alineades va néixer arran de dues entrevistes a Irati Etxarri i Laura Antoja, integrants de l’Uni Girona de la temporada 2022-2023. Emma Granyer i Clara Julià van veure-hi un fil a partir del qual estirar i convertir-lo en un programa, així que dit i fet. Julià explica a Comunicació 21 que “vam decidir fer una discriminació positiva cap a les dones, vèiem que hi havia molts programes de bàsquet masculí però cap de bàsquet femení, i el nostre és l’antítesi als programes que existeixen, perquè és en profunditat i només parla de dones”. La incorporació de Clara Vicenç va ser el moviment clau per fer funcionar el pòdcast.

Elaborat per les periodistes Emma Granyer, Clara Vicenç i Clara Julià, pretén posar en valor el paper de les dones en el món del bàsquet

Cada 15 dies, Faldilles Alineades presenta una nova protagonista i, en un format d’una hora amb diferents seccions, el programa ajuda a descobrir figures que han tingut poca repercussió, tot i ser pioneres i líders d’un esport que ha guanyat aficionats, jugadores i atenció mediàtica a mesura que ha passat el temps. El món del bàsquet femení a Catalunya és petit, corre la dita que tothom qui en forma part es coneix, i aquest ha estat un factor que les periodistes gironines han sabut aprofitar. “Quan vam començar a fer més episodis ens vam adonar que el món del bàsquet ens anava coneixent i que volien un programa així”, explica Clara Vicenç.  “Ningú havia fet l’exercici d’anar a buscar aquestes persones que sí que hi són, tindríem per a dues temporades”, afegeix Julià.

El premi de la FCBQ ha suposat, per a les tres periodistes, un reconeixement a un pòdcast que ocupa les seves hores lliures i al qual dediquen un temps que sí que es comença a veure recompensat. “El premi demostra que hi ha interès, només faltava fer el programa, i és per a tothom, tot i que porti l’etiqueta de bàsquet femení i gironí”, exposa Emma Granyer. Però el factor sorpresa també ha aparegut en aquest guardó, i és que segons explica Vicenç, “ens va sobtar molt, perquè nosaltres som un projecte nou i sempre guanyen els programes històrics o amb molta trajectòria; donar-nos el premi potser ajuda a fer néixer més propostes així”.

Les responsalbes de ‘Faldilles Alineades’ amb el premi [foto: M.A. Chazo / FCBQ].

Des de la faldilla d’honor Lolita Iglesias passant per Cindy Lima, Noemí Jordana, Anna Caula o Ainhoa Rodríguez, totes les protagonistes del pòdcast conversen tranquil·lament sobre la seva trajectòria, la seva experiència personal i enllacen preguntes per a la següent convidada. Un fil amb què les periodistes pretenen que el programa tingui un sentit i en què la ciutat de Girona hi jugui un paper destacat. “El bàsquet és un dels esports amb més llicències a les comarques gironines, potser no hem calibrat bé la rellevància del programa” diu Vicenç, mentre que Julià es refereix a la força de les dones gironines del món del bàsquet: “Moltes vegades busquem referents de fora, però a Girona en tenim i són històries que s’han d’explicar”.

Recentment ha rebut el premi FBC de Periodisme Esportiu, que atorga la Federació Catalana de Basquetbol

Suposarà un abans i un després en el panorama comunicatiu, el naixement de Faldilles Alineades? Les seves conductores creuen que no, tot i que apunten que pot ser un impuls per seguir parlant de bàsquet en clau femenina. “Nosaltres posem el nostre gra de sorra perquè hi hagi continuïtat a parlar de bàsquet femení i que tinguin el seu espai, que quedi enregistrat”, diu Julià, mentre que Vicenç rebla que “no podrem resoldre el problema que hi ha quant a la representació del bàsquet femení, però com a mínim volem que les persones que portem tinguin el seu espai de representació”.

Els pocs recursos amb què compten les conductores de Faldilles Alineades és un aspecte clau a tenir en compte, però no suposa un impediment perquè cada dues setmanes els oients més fidels tinguin disponible un nou episodi. Tal i com explica Granyer, “el format agrada i funciona, però el fem combinant-ho amb les nostres feines i, de vegades, costa trobar moments per tirar-lo endavant, sense recursos és difícil”. Julià ho resumeix a la perfecció i apunta a l’essència del programa: “Vaig estudiar periodisme per vocació i tenir aquests moments em deixa molt tranquil·la”. El pòdcast, que també s’emet a Girona FM, pot trobar-se a Spotify i apunta a convertir-se en un testimoni sonor en la trajectòria femenina del bàsquet a Girona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram