El Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada pel periodista Bertran Cazorla i Juan Manuel Ávila contra els Mossos d’Esquadra per delictes contra la integritat moral i per faltes de lesions. Així, ha citat a declarar tres agents de la comissaria de Ciutat Vella pels fets ocorreguts al juny, quan van detenir Cazorla i retenir Ávila.

El Jutjat ha unificat la denúncia al procediment que se segueix contra Cazorla i Ávila, imputats per delictes d’atemptat i ofensa als agents de l’autoritat. “Celebro la decisió judicial i espero que la investigació dels fets arribi fins al fons. Reitero que estic convençut que tant en Juan Manuel com jo som completament innocents i que vam patir unes vexacions i uns maltractaments brutals i absolutament gratuïts, i confio que ho podrem demostrar sense dubtes davant de la justícia”, apunta el periodista al seu blog.

Amb tot, Bertran Cazorla lamenta que per ara només hagin pogut denunciar tres dels agents que van participar en els fets, i assegura que continuarà treballant per identificar la resta perquè no quedin impunes.

Demana responsabilitats i mesures

Cazorla recorda que un dels tres Mossos imputats, que respon a les sigles HGC, té obert un expedient disciplinari per falta molt greu per fer apologia de la tortura a detinguts penjant un vídeo al seu perfil de Facebook.

El periodista espera que amb la decisió del Jutjat, els responsables del Departament d’Interior assumeixin responsabilitats (la dimissió del director dels Mossos, Manel Prat) i emprenguin mesures (la suspensió dels tres agents imputats), a banda de demanar excuses.

Segona denúncia en camí

La demanda ara admesa a tràmit no és l’única per aquest cas. L’advocat de Cazorla està redactant una altra denúncia, ara per injúries i calúmnies, en aquest cas contra el gabinet de premsa dels Mossos pel comunicat emès arran de la seva detenció, així com contra els portaveus dels sindicats policials SME-CCOO, SAP-UGT i SPC per afirmar en una tertúlia a Ràdio 4 que el periodista estava causant aldarulls i faltant el respecte als agents de l’autoritat.

Fa dues setmanes, la jutgessa va fer arribar al seu advocat les gravacions de dues càmeres de seguretat, les imatges de les quals demostrarien que no estava provocant aldarulls i que va entrar a la comissaria sense oposar resistència, defensa Cazorla, cosa que difereix amb la versió policial.