La reestructuració de la que parlava la Xarxa Audiovisual Local (XAL) fa dues setmanes comença a tenir cara i ulls, i aquesta no agrada a la plantilla. El passat 27 d’abril es van publicar les bases per al nou concurs per a la subcontractació de personal de treballadors de la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i lamalla.cat de cara un “nou projecte” que es vol endegar l’1 de juliol.

Segons denuncien els sindicats, les bases del concurs, que no inclouen cap mena de subrogació de la plantilla, preveuen que s’acomiadi entre el 40 i el 100% del personal subcontractat a través d’Antena Local i Lavínia, respectivament. És a dir, entre 29 i 66 treballadors.

El comitè d’empresa de l’XTVL i Antena Local s’hi oposa, reclama la continuïtat dels actuals treballadors i que “no es fomenti la precarietat laboral i la rebaixa dràstica de sous”.

La meitat dels punts a l’oferta més baixa

Pel que fa al concurs, els sindicats denuncien que aquest preveu atorgar 5 dels 10 punts a l’empresa que presenti l’oferta més baixa, cosa que pràcticament la dóna com a guanyadora. “Creiem que atorgar el 50% de les opcions a guanyar un concurs segons el preu d’oferta més baix és fomentar la precarietat i la rebaixa dels salaris de manera molt considerable”, afirma el comitè d’empresa, que lamenta que d’aquesta manera s’infravalorin altres aspectes.

“Entenem que la situació econòmica actual és complicada i que és inevitable que hi hagi retallades, però no de manera irracional i injusta, com demostren els nous plecs del concurs de subcontractació”, asseguren els sindicats.

Fa un parell de setmanes, la Xarxa Audiovisual Local (XAL) va anunciar un procés de “reestructuració” dels seus mitjans amb l’objectiu de “racionalitzar-ne l’estructura i aconseguir-ne la màxima coordinació”.

Això implica que l’XTVL i la lamalla.cat hagin“d’ajustar la dimensió i la feina diària a un context de racionalització encara més exigent del que sempre ha emmarcat la ràdio i la televisió locals a Catalunya”, segons va assenyalar aleshores la XAL.