El Parlament Europeu ha aprovat una resolució que denuncia “els intents dels governs d’alguns estats membres de silenciar els mitjans de comunicació crítics i independents i minar la llibertat i el pluralisme”. Els eurodiputats es mostren especialment preocupats per la situació dels mitjans públics en alguns països de la Unió, on s’han convertit a “exemple de propaganda progovernamental”. La resolució va ser aprovada dimecres amb 553 vots a favor, 54 en contra i 89 abstencions.

En el text se subratlla que la llibertat, el pluralisme i la independència dels mitjans i la seguretat dels periodistes són peces “clau” del dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i són “essencials” per al bon funcionament de la democràcia a la UE. “La llibertat dels mitjans de comunicació s’ha anat deteriorant en els últims anys”, s’adverteix, tot subratllant que la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat aquesta tendència.

L’Eurocambra aprecia una “tendència creixent a la intimidació per silenciar periodistes”, i cita els assassinats de Daphne Caruana Galizia i de Ján Kuciak com a exemples dels riscos que corren els periodistes d’investigació. A més, es demana a les figures públiques que deixin de denigrar els professionals de la informació, i s’insisteix en l’obligació legal d’investigar cada atac, destacant que els periodistes són especialment vulnerables i per tant han de rebre més protecció.

Concentració excessiva

La resolució adverteix que la concentració de la propietat dels mitjans en poques mans és “funesta” per al pluralisme i impedeix contenir la propagació de la desinformació. Per això, s’insta els països de la UE a prendre mesures per evitar la concentració excessiva i a garantir la transparència. El text també condemna la “ingerència excessiva” dels governs en els mitjans a través de la publicitat pública. En aquest sentit, assenyala que els diners de la Unió no han de gastar-se en mitjans controlats pels governs o en propaganda política.

En aquesta línia, es demana a la Comissió Europea que avaluï la transparència de la propietat dels mitjans i la intromissió pública o privada en el seu informe anual sobre l’estat de dret. Els eurodiputats insisteixen en què els intents de minar la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació han de considerar-se un abús de poder greu i sistemàtic que va en contra dels valors fonamentals de la Unió.

Incitació a l’odi i desinformació

El Parlament Europeu advoca per establir un marc jurídic més sòlid per prevenir i contrarestar la tendència a l’alça de la incitació a l’odi a internet, i demana més col·laboració entre les plataformes en línia i els cossos i forces de seguretat. Segons la resolució aprovada, les accions voluntàries de les plataformes són “necessàries, però encara insuficients” per lluitar contra la desinformació, els continguts il·lícits i la ingerència estrangera. No obstant això, les plataformes “no han de convertir-se en òrgans de censura privats”, i l’eliminació de continguts il·lícits ha d’estar subjecta a garanties.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram