Maria Alba Gilabert i Mònica Terribas han llegit el manifest (foto: Olívia Molet).

Mig centenar de professionals de la informació i la comunicació s’han concentrat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar “l’assassinat sistemàtic” de periodistes, fotògrafs, càmeres i altres professionals que tracten d’informar des de Gaza de la guerra amb Israel en unes “condicions dramàtiques.

L’acte s’ha iniciat amb el so real de bombardejos, i s’han alçat cartells amb el nom i el mitjà on treballen els 37 professionals morts identificats per les associacions periodístiques internacionals. Amb tot, el Sindicat de Periodistes Palestins a Gaza eleva les morts a 52.

A més, s’ha fet una plantada del material de treball (càmeres, llibretes, micròfons, cascos i armilles de premsa) per escenificar la solidaritat amb els col·legues palestins i protestar per les morts i pels impediments amb què es desenvolupa el periodisme a Gaza.

La iniciativa estava impulsada pel col·lectiu Comunicadores Feministes i comptava amb l’adhesió del Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge UPIFC, la CGT, la Xarxa Europea de Dones Periodistes i Sicom – Solidaritat i Comunicació, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, CCOO, la Unió de Periodistes Valencians, i la Federació de Sindicats de Periodistes.

Les organitzacions es mostren “horroritzades”

“En un mes de guerra a Gaza assistim a una massacre sense precedents en què s’han superat totes les línies vermelles”, arrenca el manifest, que ha estat llegit per les periodistes Maria Alba Gilabert i Mònica Terribas. “L’Estat d’Israel impedeix que hi hagi testimonis: no permet l’accés independent de la premsa internacional i està assassinant de manera sistemàtica els periodistes, fotògrafs, càmeres i professionals de la informació que hi viuen. I cada dia tenim menys ulls i veus a Gaza per explicar el que està passant”, denuncia.

El text també assenyala que, en molts casos, “les bombes israelianes han caigut deliberadament” sobre les cases dels periodistes que treballen des de Gaza i “han matat tota la seva família”. A més, recorda que, segons Reporters Sense Fronteres, per part de l’exèrcit d’Israel hi ha hagut “una destrucció deliberada, total o parcial” dels locals que alberguen les redaccions de més de 50 mitjans de comunicació de Gaza.

“No som indiferents al patiment de les nostres i els nostres col·legues a Gaza, estem horroritzades i sentim el deure d’expressar-los la nostra solidaritat. I també de recordar a l’opinió pública de casa nostra en quines condicions s’està informant d’aquesta guerra”, rebla el manifest de les organitzacions.

El testimoni del president del Sindicat de Periodistes Palestins 

L’acte ha inclòs unes paraules enregistrades per Nasser Abu Bakr, president del Sindicat de Periodistes Palestins a Gaza, qui ha relatat les condicions en què treballen. “Som encara sota el foc, sota la guerra, sota els atacs aeris. Estan matant periodistes de Palestina diàriament. Han matat 32 periodistes i 20 treballadors de mitjans. Almenys 35 periodistes estan ferits. S’han demolit 60 oficines de mitjans a Palestina, Gaza. Hi ha dos periodistes dels quals no tenim cap informació, res. Moltes famílies de periodistes han estat assassinades per l’exèrcit israelià; moltes cases de periodistes també han estat demolides”, ha assegurat.

Segons Nasser Abu Bakr, més de 1.000 periodistes han perdut casa seva sota el foc i els atacs aeris. “A la banda oest també la situació és molt perillosa. A l’est de Jerusalem hi ha hagut més de 85 atacs contra periodistes per part de l’exèrcit, la policia i les forces de seguretat. Més de 25 periodistes han estat arrestats i són a la presó”, ha afirmat.

El president del Sindicat de Periodistes Palestins a Gaza ha reclamat l’ajuda de la societat internacional, els governs i els parlaments, i ha instat a defensar els drets humans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram