Com és habitual en període electoral, el Sindicat de Periodistes de Catalunya ha fet arribar a les formacions polítiques un manifest amb les seves propostes en l’àmbit de la informació i la comunicació amb motiu de les eleccions al Parlament del 12 de maig.

L’SPC ha agafat com a base el pentadecàleg 15 accions per a un periodisme digne, impulsat el 2017 per diverses entitats del sector, l’ha circumscrit a l’àmbit d’actuació de la Generalitat, i ha incorporat les noves situacions i realitats que han sorgit els darrers anys, les quals “exigeixen noves respostes per part de la professió, però també des de les administracions públiques”.

El Sindicat de Periodistes aspira a què els partits catalans tinguin en compte les seves propostes en els respectius programes electorals i en l’acció política.

Llei pròpia per a l’ACN 

En el nou manifest, l’organització insta a reformar l’Agència Catalana de Notícies a partir d’una llei pròpia, per tal que deixi de dependre del Govern i garantint condicions laborals equiparables a les de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

L’SPC també reclama una nova Llei audiovisual de Catalunya que “signifiqui un avenç i una adequació a les normatives europees, mantenint l’exigència d’una majoria qualificada de dos terços per elegir els òrgans rectors dels mitjans públics, també en els de titularitat municipal”.

Igualtat i transparència

De nou, el Sindicat insisteix en la necessitat de desenvolupar legislativament l’article 52 de l’Estatut amb una normativa que faci d’obligat compliment els estatuts de redacció i que impulsi la creació d’un organisme regulador independent i sense quotes polítiques.

Altres qüestions plantejades en el document per l’organització fan referència a la necessitat d’avançar en la plena igualtat homes dones en el periodisme, i en activar mesures efectives contra la violència masclista a les xarxes.

El nou manifest de l’SPC també aborda la transparència sobre subvencions i publicitat, el suport als mitjans promoguts des d’entitats sense ànim de lucre, l’educació mediàtica, la protecció d’alertadors i denunciants, i el bon ús de la intel·ligència artificial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram