La plaça Sant Jaume de Barcelona es va omplir dijous al vespre per protestar contra els acomiadaments a betevé i el tancament dels programes ÀrticLa cartellera i La Família Barris. La convocatòria del comitè d’empresa del mitjà va rebre el suport explícit del món cultural i associatiu.

Durant l’acte, la pianista i compositora Clara Peya i l’actor Pau Vinyals van llegir un manifest en defensa de la cultura i el periodisme de proximitat, els àmbits que abastaven els programes clausurats. També van intervenir Alba Cros, de l’Acadèmia del Cinema Català; Joni Sahun, de l’Acadèmia Catalana de la Música; Enric Aragonès Jové, del Sindicat de Llogateres de Catalunya, Albert Torrents, de la Confederació de Federacions de Veïns i Veïnes de Catalunya, i Aziz Faye, del Sindicat de Manters de Barcelona, entre d’altres.

El manifest acusa el consell d’administració d’Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal gestora de betevé, de reelegir Sergi Vicente com a director i la seva proposta “d’acabar amb la singularitat per apostar per formats propis de televisions generalistes amb les quals no podem competir amb igualtat de condicions”.

“No cal ser un gran analista del mercat audiovisual per saber que un mitjà petit només pot ser competitiu si és un mitjà molt diferenciat de la resta. La diferència de betevé ha estat sempre la proximitat i l’aposta per la cultura”, afegeix al respecte.

Replantejar el model

“Sense singularitat, sense una direcció capaç d’analitzar l’actual situació de l’audiovisual català, sense una visió clara i profunda de què ha de ser un mitjà de proximitat, betevé està abocada, a curt o mig termini, a la seva desaparició”, vaticina. “Reduir betevé a ser un mitjà generalista, sense personalitat, amb uns mitjans econòmics reduïts, és condemnar-la al fracàs i la intrascendència”, recalca.

Per tot plegat, la plantilla de betevé exigeix la readmissió dels treballadors acomiadats i un “replantejament” del model per garantir-ne la seva viabilitat.

El comitè d’empresa de betevé reclama la implicació directa de l’alcaldessa, Ada Colau, i del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, així com un increment del pressupost del mitjà. També demana la destitució del seu director, Sergi Vicente, i la directora de recursos, Carme Ponte.

El comitè d’empresa de betevé acusa la direcció de “venjança” i en reclama la destitució
betevé acomiada 12 treballadors
La plantilla de betevé rebutja l’amenaça de més acomiadaments
El comitè d’empresa de betevé atribueix la crisi a la direcció i en reclama la destitució
betevé activa un pla de xoc per evitar la fallida que arrenca amb 9 acomiadaments