El 2024, Ràdio Associació de Catalunya commemorarà el centenari del naixement de la ràdio al país amb diverses activitats. El programa inclourà dos documentals sobre els orígens, un pòdcast, un llibre, una gala especial dels 24ens Premis Ràdio Associació, una ruta divulgativa pel país i accions a les xarxes socials.

El primer documental, previst per al primer trimestre, és La ràdio silenciada, dirigit per Mònica Terribas i produït per Mediapro. Ambientat en la recreació d’un estudi de ràdio de principis dels anys 20, el treball explica a mode de tertúlia i amb entrevistes alguns dels aspectes més desconeguts de la posada en marxa d’EAJ-1 Ràdio Barcelona i el perquè del projecte d’EAJ-15 Ràdio Associació de Catalunya, així com les conseqüències que van tenir aquelles iniciatives sobre les persones que les van liderar. El documental compta amb la participació de periodistes, historiadors i familiars dels pioners que han conservat la memòria dels fets. El segon documental, amb el títol provisional de Muntem una ràdio?, es preveu que estigui més centrat en la tasca desenvolupada pels pioners, davant les dificultats tècniques, polítiques o socials que es van trobar per a la posada en marxa Ràdio Barcelona i Ràdio Associació de Catalunya.

Tu, calla. Silencis i oblits en les memòries de Josefina Rifà i la radiodifusió a Catalunya és el pòdcast produït i dirigit per Dolors Martínez, que es preveu estrenar el 13 de febrer de 2024 (coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio), format per 30 capítols d’entre 5 i 10 minuts. El treball es basa en les memòries de Josefina Rifà i Rierola, filla de l’empresari Eduard Rifà i Anglada, un dels pioners, un relat personal que explica les seves vivències en un entorn social convuls i les activitats del pare per muntar primer EAJ1 i després EAJ15.

Amb el mateix títol, Comanegra publicarà un llibre basat en el document Silencis i oblits després d’una guerra (Memòries sobre Eduard Rifà i la radiodifusió a Catalunya), editat, revisat i presentat per Josefina Rifà al Premi Gaziel 1997 de Biografies i Memòries. El volum està treballat amb les cartes datades els anys 90 i adreçades al seu fill Jordi Molas Rifà, que n’explica el sentit en el mateix treball.

La gala del centenari tindrà lloc el 26 de febrer al Palau de la Música Catalana, presentada per Jordi Basté. Serà un espectacle públic de gran format aprofitant el lliurament de la 24 edició dels Premis Ràdio Associació.

La commemoració del centenari també prepara una ruta divulgativa per diverses ciutats de Catalunya, en la qual es presentaran els elements que mostren la història dels pioners de la ràdio. De moment, es preveu que la ruta passi per Lleida, Girona, Tarragona i Manlleu.

Finalment, des de setembre, Ràdio Associació de Catalunya se serveix de les xarxes socials com a eines per divulgar el centenari i la història dels pioners, amb les etiquetes #100anysràdio, #pionersràdio i #Taldiacomavui.

Els orígens de la ràdio a Catalunya

El 19 de febrer de 1924, un grup d’enginyers i empresaris van fundar l’Associació Nacional de Radiodifusió (ANR) i van posar en marxa EAJ1-Ràdio Barcelona. El gener de 1933, l’entitat va canviar el nom pel de Ràdio Associació de Catalunya. Bona part d’aquells fundadors, quan es van veure obligats a deslligar-se de Ràdio Barcelona, van posar en marxa EAJ15-Ràdio Associació (1930), EAJ18-Ràdio Girona (1933) i EAJ42-Ràdio Lleida (1934), a més d’un acord de col·laboració amb EAJ33-Ràdio Tarragona (1934).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram